Jahodový koláč, který je jemný a vláčný zároveň. Výborný recept na chutný moučník s čerstvými jahodami. V následujícím video receptu najdete postup, jak si jej připravit.
Jahody
Jahody patří mezi nejoblíbenější letní ovoce. Jsou sladké, šťavnaté a dají se využít na mnoho způsobů. Obsahují velké množství vitamínů, minerálních látek a lehce stravitelné vlákniny. V kuchyni jsou jahody oblíbené hlavně pro svou výraznou chuť a vůni. Nejlepší jsou čerstvě utržené, ale můžeme je zpracovat na mnoho různých způsobů. Využijeme je v teplé i studené kuchyni. Skvěle se hodí na přípravu ovocných knedlíků, moučníků i nepečených dezertů. Při pečení vybíráme zralé a pevné plody, které si v troubě udrží svůj tvar i chuť. Velmi chutná je domácí jahodová marmeláda. Bez problému je můžeme také zamrazit. Pokud nemáme jahody na své zahradě, můžeme navštívit nejbližší jahodovou plantáž.
Recept na jahodový koláč
Výborný recept na jahodový s pudinkovou náplní.
Suroviny
Těsto
- 2 vejce
- 80 g cukru krupice
- vanilkový cukr
- 120 ml oleje
- 120 g bílého jogurtu
- 200 g hladké mouky
- prášek do pečiva
Náplň
- 400 ml mléka
- vanilkový cukr
- 3 lžíce cukru krupice
- 1 žloutek
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 60 g bílé čokolády
- 30 ml rumu
- 150 g jahod
Příprava
Nejprve očistíme a nakrájíme čerstvé zralé jahody. Potom pokračujeme přípravou těsta a pudinkové náplně.
Forma
Forma na jahodový koláč má průměr 24 cm. Vyložíme ji pečícím papírem nebo ji vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Těsto
V míse lehce vyšleháme vejce s cukrem. Postupně po částech přidáváme olej a bílý jogurt. Nakonec ručně vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a vše důkladně promícháme. Vznikne jemné tekuté těsto, které nalijeme do připravené formy.
Náplň
V hrnci promícháme mléko, cukr a žloutek. Přidáme kukuřičný škrob a vše za stálého míchání přivedeme k varu. Mícháme do zhoustnutí. Nakonec vmícháme rum a bílou čokoládu. Hotovou náplň nalijeme na těsto do střední části koláče tak, aby kolem zůstal ještě proužek samotného těsta. Nakonec pudinkovou náplň i těsto pokryjeme připravenými jahodami.
Pečení
Jahodový koláč pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180°C cca 35 min. Vyzkoušíme špejlí. Forma má průměr 24 cm.
Servírování
Jahodový koláč necháme zchladnout, lehce jej pocukrujeme a můžeme podávat. Koláč s jahodami je výborný ke kávě i čaji nebo jen tak pro chuť. Sezónu jahod je třeba využít. Na webu najdete výborné jednoduché a rychlé recepty na pochoutky z jahod a další domácí dezerty.

Prohlédněte si všechny naše video návody a video recepty na jednom místě
Zaujal vás recept na jahodový koláč? Můžete se inspirovat našimi dalšími domácími recepty. Najdete zde i zajímavé inspirace na a návody na tvoření. Nechte se inspirovat a vyrobte si vlastní netradiční dekorace podle našich návodů a nápadů. Naleznete zde také DIY návody, nápady na bytové a zahradní dekorace i inspirace na věnce k různým příležitostem po celý rok. Můžete se inspirovat našimi originálními návody a nápady na dekorace a doplňky pro různé příležitosti od jara do zimy nebo si prohlédnout zajímavé vzory a návody na pletení a háčkování.
Veškeré fotografie ve článku: autor Andrea Kočová / Kreativní Techniky