Hruškový koláč je náš oblíbený, pečeme jej již mnoho let. Recept na makovo hruškový koláč máme ze staré hrníčkové kuchařky. Pečeme tento moučník v různých obměnách, pokaždé s jiným ovocem dle sezóny. Recept je na hruškový koláč na plech. Koláč se dá upéct s čerstvým i kompotovaným ovocem. Koláč je velmi chutný a se zralými hruškami krásně šťavnatý. Mák v koláči příjemně křupe.

Je to recept na rychlý koláč z hrušek. Příprava včetně pečení nám nezabere ani celou hodinu.
Suroviny
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 0, 5 hrnku cukru krupice
- 1, 5 hrnku nemletého máku
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek oleje
- 6 – 7 hrušek
- olej na vymazání plechu
- hrubá mouka na vysypání

Recept na hruškový koláč
Začneme tím, že si připravíme hrušky, které chceme dát na koláč. Vybíráme zralé šťavnaté hrušky s tenkou slupkou. Hrušky důkladně omyjeme, rozkrojíme je napůl, vyndáme stopku, jádřinec a nakrájíme je na měsíčky. Podle velikosti hrušky z každé uděláme 8 – 10 kousků.
Připravíme si plech na pečení. Plech vymažeme kokosovým olejem nebo jiným tukem a vysypeme hrubou moukou, nebo jej vyložíme pečícím papírem.
Připravíme si těsto na koláč. Vyšleháme si do pěny vejce s cukrem a olejem. Promícháme obě mouky s mákem a práškem do pečiva. Postupně je spolu s mlékem přimícháme do vyšlehané pěny.
Hotové těsto rozetřeme na připravený plech. Na povrch koláče naskládáme připravené nakrájené hrušky. Vyskládáme je tak, aby koláč nejen dobře chutnal, ale také na talíři pěkně vypadal.
Hruškový koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova 35 – 40 min. Koláč necháme vychladnout, nakrájíme na kousky a můžeme servírovat. Chutná dětem i dospělým.

Pečete rádi? Hledáte další recepty, které můžete vyzkoušet nebo se jimi inspirovat? Podívejte se na naše další recepty na pečení zde. Pokud hledáte recepty i na nepečené dorty a jiné dezerty, pokračujte sem.