Hrušková a jablečná povidla: Recept 6x jinak

Jablečná povidla i hrušková povidla používáme především na koláče, navrch na ozdobu i jako náplň. Dodají pokrmu výbornou nezaměnitelnou chuť. Hrušková povidla i povidla z jablek můžeme potřít také na palačinky, lívance či vdolky nebo si je dát na snídani s různými druhy pečiva…

Hrušková povidla na koláč. Zavařování povidel. Hrušková povidla recept. Hruškové povidla. Hrušková povidla na frgály. Pečená hrušková povidla. Hrušková povidla z trouby. Domácí hrušková povidla. Koláč s hruškovými povidly. Povidla z hrušek. Povidlové buchty. Recept na povidla. Povidlová náplň. Povidlo. Hrušková povidla s jablky. Dochucení povidel. Recepty povidla. Vaření povidel. Nejlepší povidla v troubě. Povidla do buchet. Koláč s povidly. Povidlová náplň do kynutých buchet. Jablečná povidla. Jablková povidla. Pečená povidla. Jablková povidla recept. Jablečná povidla. Jablečná povidla recept. Jablečné povidla. Povidlové buchty. Recept na povidla. Povidlová náplň. Povidlo. Hrušková povidla s jablky. Jablková povidla recept. Povidla. Domácí jablečná povidla. Povidlová náplň. Recept. Recepty.
Povidla z hrušek a jablek

Povidla

Výroba povidel je jedním z tradičních způsobů, jakými zpracováváme a uchováváme zralé ovoce. Snadno tak zpracujeme i ovoce přezrálé. Můžeme uvařit velmi chutná jablková, hrušková nebo klasická švestková povidla.

Hrušková povidla

Hrušková povidla mají výbornou chuť. Jsou méně trvanlivá než švestková, proto jsou určená pro rychlou spotřebu. Je dobré zpracovat je cca do dvou měsíců od dne výroby, pokud je nechceme chemicky konzervovat. Vyrábíme základní pouze z hrušek nebo různě kořeněná a míchaná.

Hrušková povidla recept. Hrušková povidla.na koláč. Zavařování povidel. Hruškové povidla. Hrušková povidla na frgály. Pečená hrušková povidla. Hrušková povidla z trouby. Domácí hrušková povidla. Koláč s hruškovými povidly. Povidla z hrušek. Povidlové buchty. Recept na povidla. Povidlová náplň. Povidlo. Hrušková povidla s jablky. Dochucení povidel. Recepty povidla. Vaření povidel. Nejlepší povidla v troubě. Povidla do buchet. Koláč s povidly. Povidlová náplň do kynutých buchet.
Domácí hrušková povidla

Hrušková povidla základní

  • hrušky 1 kg
  • cukr 200 – 300 g

Hrušky omyjeme, oloupeme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme je na kousky dáme je do hrnce a necháme je pustit šťávu. Pomalu je rozváříme. Když začnou houstnout přidáme cukr. Podle sladkosti ovoce cca 200 – 300 g cukru na 1 kg hrušek. Směs dovaříme dohusta. Horká povidla plníme do horkých sterilovaných sklenic a zavíčkujeme.

Hrušková povidla s kořením, kořeněná, ochucená

  • hrušky 1 kg
  • cukr 200 – 300 g
  • citron / ocet 25 ml
  • skořice
  • hřebíček
  • badyán
  • rum

Při výrobě kořeněných hruškových povidel před vařením zakapeme hrušky citronovou šťávou nebo octem (dle chuti). Dále postupujeme stejně jako při výrobě základních. Navíc přidáme koření a rum.

Hrušková povidla s jablky míchaná

Máme-li málo hrušek nebo chceme povidla méně výrazné chuti, přidáme jablka. Tato povidla jsou trvanlivější než čistě hrušková. Pokud nejsou chemicky konzervovaná, jsou také určena pro rychlou spotřebu. Hrušky a jablka dáváme ve stejném poměru.

  • 500 g hrušek
  • 500 g Jablek
  • 200 až 300 g cukru
  • 25 ml octa

Hrušky i jablka omyjeme oloupeme, zbavíme jádřinců a umeleme. Promícháme s cukrem a octem a necháme přes noc proležet. Druhý de svaříme. Dále postupujeme stejně, jako u základního receptu.

Hrušková povidla s bezinkami či ostružinami

Povidla z hrušek mají výbornou chuť, ale jsou barevně nevýrazné. Chceme – li ozvláštnit jejich barvu a vyzkoušet novou chuť, můžeme na závěr vaření přidat do základního receptu šťávu z bezinek nebo ostružin.

Jablečná (jablková) povidla

Jablečná povidla nebo také jablková povidla jsou chuťově méně výrazná, než hrušková. Co se týká trvanlivosti jsou povidla z jablek trvanlivější než hrušková, ale zase ne tak trvanlivá, jako švestková. Pokud je nechceme chemicky konzervovat, neskladujeme je příliš dlouho. Doporučená doba spotřeby je cca 6 měsíců.

Jablečná povidla. Jablková povidla. Pečená povidla. Jablková povidla recept. Jablečná povidla. Jablečná povidla recept. Jablečné povidla. Povidlové buchty. Recept na povidla. Povidlová náplň. Povidlo. Hrušková povidla s jablky. Jablková povidla recept. Povidla. Domácí jablečná povidla. Povidlová náplň. Recept. Recepty. Dochucení povidel. Recepty povidla. Vaření povidel. Nejlepší povidla v troubě. Povidla do buchet. Koláč s povidly. Povidlová náplň do kynutých buchet.
Jablečná povidla
  • 1 kg jablek
  • 500 g cukru
  • 25 ml octa

Vyzrálá jablka oloupeme, nastrouháme a smícháme s cukrem a octem. Vše smícháme a necháme v hrnci stát do druhého dne. Svaříme do sklovita.

Míchaná povidla

  • 1 kg jablek
  • 1 kg hrušek
  • 1 kg švestek
  • 600 g cukru
  • 125 ml octa

Omyté zralé hrušky a jablka oloupeme, zbavíme jádřinců. Švestky zbavíme stopek a vypeckujeme. Vše pomeleme na strojku. V hrnci promícháme s octem a pomalu je rozváříme. Když začnou houstnout přidáme cukr. Podle sladkosti ovoce cca 200 g cukru na 1 kg dřeně. Horké plníme. I tato povidla jsou určena pro rychlou spotřebu.

Pravá švestková povidla. Marmelády. Džemy. Zdravé. Švestky. Hrušky. Hrušková povidla. Švestková povidla v troubě. Povidlové buchty. Švestková povidla recepty. Povidla. Jablečná povidla. Domácí švestková povidla. Švestková povidla recept. Povidlová náplň. Povidlo. Jablková povidla. Hrušková povidla recept. Povidla v troubě. Pečená povidla. Jablková povidla recept.
Zavařování povidel

Prohlédněte si všechny naše video návody a video recepty na jednom místě

Chcete zavařovat a hledáte nové recepty? Zde jsou naše nejlepší recepty na švestková povidla a další recepty na zavařování a nakládání.

Recepty na výborné domácí dezerty, koláče, buchty, vdolky, dorty a další dobroty…

Hledáte inspiraci na tvoření? Prohlédněte si originální DIY návody na dekorace, vzory a návody na pletení a háčkování pro začátečníky i pokročilé.

Veškeré fotografie ve článku: autor Andrea Kočová / Kreativní Techniky

Mohlo by vás zajímat

Zpět nahoru